lauantai 21. kesäkuuta 2014

Wendy 6kk

Puoli vuotta sitten syntyi pieni tyttö pentu ja se sai nimekseen Lotto. Lotto sai myöhemmin uuden nimen: Wendy. 

Lotto ja Mepps vajaa viikon ikäisinä


Minä ja viisi viikkoinen Wendy

Samaan aikaan minusta tuntuu, että Wendy on jo puoli vuotias ja vasta puoli vuotias. Tuntuu, että Wendy tuli meille ihan vasta, mutta samaan aikaan, että Wendy on ollut meillä aina. Puolen vuoden aikana olen oppinut tuntemaan Wendyä aina vain paremmin. 



Vuosi sitten oma pentu oli haave. Katselin ilmoituksia netistä (mm. apulasta). Etsin sekarotuista pientä pentua, koska tiesin, että minulla ei olisi varaa puhdasrotuiseen pentuun. En etsinyt aivan tosissani, koska vanhempani eivät olleet antaneet lupaa pennun hankintaan. Nyt vuoden myöhemmin iloitsen siitä, että en ottanut sekarotuista pentua hämärän netti-ilmoituksen takaa. En tarkoita, että olisin sekarotuisia koiria vastaan, vaan sitä miten paljon varmempi oli ottaa pentu tutusta perheestä,  kuin vieraasta paikasta. 

Puolivuotias Wendy

Rotumääritelmä: 

Ihannesäkäkorkeus: 25-30 cm

Paino: Viisi senttimetriä korkeutta vastaa yhtä kiloa painoa, siten 25 cm:n korkuisen koiran tulisi painaa suunnilleen 5 kg ja 30 cm:n korkuisen 6 kg

Paino: 6,4kg (ei ole tarkka, koska vaakamme on hieman reistaillut lähiaikoina)
Säkäkorkeus: n. 28cm

Ärsyttävästi noi takajalat, mutta tämä oli muuten paras seisotuskuva.

Luonne:

Rotumääritelmä:

Eloisa, valpas ja toimelias terrieri, jolla on tarkkaavainen ja älykäs ilme. Rohkea ja peloton, ystävällinen mutta tyynen itsevarma.

Wendy on oikeastaan juuri tuollainen. Se tarkkailee paljon ympäristöään, on valpas ja toimelias. En osaa sanoa onko Wendy täysin peloton ja rohkea, koska joitakin asioita kohtaan Wendy on vähän epävarma. Rohkea tuo kuitenkin useimmiten on vieraitakin asioita kohtaan. 

Wendy on aina valmis kaikkeen uuteen. Se lähtee innolla lenkille ja nousee heti nimen kuullessaan ylös valppaana. Wendy keksii itse itselleen tekemistä, jos sillä on tylsää. Se silppuaa lattialle jääneitä papereita, kuljettelee kenkiä ja muita tavaroita, leikkii omilla leluillaan yms. Joku saattaisi ajatella sen olevan tuholainen, mutta minusta on vain hyvä ja hauskaa, kun se itse viihdyttää itseään. Tiedän minun pitäisi antaa Wendylle enemmän aktiviteetteja, jotta sillä olisi enemmän tekemistä. 

Wendy on ystävällinen kaikille. Vieraita se ensin haukkuu ja sitten juoksee innolla vastaan häntä heiluen. Olen yrittänyt opettaa Wendylle, että se tervehtisi vieraita hyppimättä, mutta vieläkin se välillä hyppii ollessaan niin innoissaan kuin pieni russeli voi olla. Lapsia kohtaan Wendy on myös ystävällinen ja erityisesti ihmettelen sen kärsivällisyyttä. Vuoden ikäinen serkkuni räpläsi Wendyä naamasta ja Wendy oli aivan nätisti. Jos Wendyä ärsyttää tahalleen tai muuten satuttaa, se saattaa näykkästä kevyesti, mutta luulen se liittyvän nuoreen ikään. 

Ystävykset<3



Wendy on todella utelias. Se saattaa tehdä jotain tyhmää vain siksi, että sitä kiinnostaa mitä siitä seuraa. Wendy tekee usein heti sen mitä mieleen tulee, eikä mieti seurauksia lainkaan (en tiedä edes voivatko koirat pohtia seurauksia :D). Esimerkiksi yksi päivä se hyppäsi sohvalle suoraan äidin päälle vauvan yli hypäten. Toisin sanoen Wendy on arvaamaton jossakin tilanteissa. 

Wendy on rauhallinen sisätiloissa. Se ei juokse rallia, eikä saa iltavillikohtauksia tms. Tämä on asia mistä olen ehkä kaikkein hämimmilläni, koska olin ajatellut, että russelit olisivat villimpiä. En tiedä onko Wendy joku poikkeus, koska se nukkuu paljon ja oleskelee vaan. Tähän voi vaikuttaa myös ulkona vapaana olo päivittäin. Meillähän on siis aidattu piha ja koirat viettävätkin ison osan päivästä ulkona. Siellä ne voivat juoksennella ja leikkiä mielin määrin. Myös Meg on näyttänyt Wendylle omalla rauhallisella käytöksellään, miten sisällä täytyy käyttäytyä. Ainoa miinus sisäkäyttäytymisessä on haukkuminen. Tällä hetkellä se ei vielä ole häiritsevää, mutta tuosta se ei saisi yhtään pahentua. Wendy haukkuu kaikki, jotka tulevat meidän pihalle ja jotkut ohikulkijat. Se kyllä lopettaa heti, kun sitä kieltää, mutta joskus ottaa aivoon koko haukkuminen. Tämä oli kyllä odotettavissa, koska Wendyhän on terrieri ja muutenkin koirien käytökseen kuuluu myös haukkuminen. En tiedä mitä voisin tehdä vähentääkseni käytöstä. Jos jollakin teistä on kokemusta, niin kertokaa ihmeessä. 



Lenkeillä Wendy käyttäytyy mielestäni oikein mallikkaasti. Se ei vedä lainkaan ja silloin, kun hihna kiristyy, Wendy ottaa kontaktia ja pyydän sen takaisin vierelle. Ohitukset ovat alkaneet sujua paremmin. Ollaan ohitettu namien kanssa ja ilmankin onnistuneesti. Vapaana olossa, luoksetulossa ja kiinniotossa ei ole enään mitään ongelmia. 

Toisten koirien kanssa Wendy tulee hyvin toimeen. Ei ole koskaan käynyt niin, että Wendy ei olisi tullut toimeen toisen koiran kanssa. Hihnassa Wendy ei usein tapaakaan toisia koiria, mutta metsässä vapaana ollaan toisia koiria tapailtu. Wendy on aika raju leikeissään ja lähestyykin muita koiria öristen ja häntä heiluen. Leikkiessä Wendy murisee paljon toisin kuin Meg. Sekin varmaan kuuluu terriereiden piirteisiin. En ole varma. 



Wendy oppii nopeasti uusia asioita ja minun pitäisi treenailla Wendyn kanssa useammin jotain uutta. Ollaan jääty junnaamaan samoihin vanhoihin juttuihin, eikä varmaa edes edistytä niissä. Meillä ei ole mitään tavoitteita esim. kisoja tai muuta. Haluasin opettaa Wendyn perustottelevaiseksi koiraksi. Lisäksi tullaan varmaan opettelemaan erilaisia temppuja. Haluaisin aloittaa Wendyn kanssa agilityn, mutta en tiedä onko mahdollista tarjonnan ja rahan vuoksi. En tiedä onko täällä mahdollista aloittaa jossakin aloittelevien ryhmässä agilityä ja paljonko se edes maksaisi. Pitäisi jaksaa selvitellä ensin tämmöisiä. 

Sisäsiisteys on hyvällä mallilla ja on ollut jo pitkään. Voisin sanoa Wendyn olevan täysin sisäsiisti, vaikka silloin tällöin se saattaakin pissata sisälle. Nyt kuukauden aikana Wendy on pissannut sisälle ihan pari kertaa. Lenkeillä pissaaminen on lisääntynyt kuukauden aikana ihan hirmuisesti. Kuukausi sitten Wendy ei pissannut lenkeillä juuri lainkaan. Tällä hetkellä Wendy pissaa, joka lenkillä kerran tai kaksiki kertaa. Hassua, mutta iloitsen kovasti tästäkin. Tämä tulee helpottamaan paljon vieraissa paikoissa pissatusta. 

Tälläinen puolivuotias mulla täällä on. Paljon asioita muistin, mutta varmasti myös unohdin. Saa kysellä! Teksti on varmaan aikas sekavaa, koska en suunnitellut sitä lainkaan etukäteen, vaan kirjoitin suoraan sen mitä mieleen tuli. Toivottavasti saitte jotain selvää :)

Hyvää Juhannusta kaikille!

Rotumääritelmän pätkät on kopioitu Suomen Jackrussellinterrierit ry:n sivuilta.















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti